maanantai 14. lokakuuta 2013

Tarkkailua

Poikkeuksellisesti tänä aamuna heitin ensin maitoa mukuloille. Sitten siivosin vasikkakarsinat. Siirryin hiehojen puolelle. Kävin jokaisen hännän läpi. Leikkelin liiat karvat ja kakkakasat irti. Kiimoja en havainnut. Seuraavassa karsinassa sama homma ja viimeisestä kävin Iglun tarkistamassa huolellisesti. Iglu siis oli tyhjä. Kärppänä iskettävä seuraavaan kiimaan.

Sitten tehtiin kiimatesti Huipusta. Semmarilta ostettiin kiimatestilaatikko. Pitää kuvata se, jos muistan. Testi tuli 5 minuutissa. Ei kiimassa.

Muut hommat jätin PJ:lle, sillä piti kiiruhtaa tupaan katsomaan mitä pikkuväki oli saanut aikaiseksi.

Eilen hain Eskarilaisen mummilta ja vein sinne TP:n.

8 kommenttia:

 1. Eli olenko ymmärtänyt oikein kun olen saanut sen kuvan että joku teidän lehmistä on jatkuvasti kiimassa tai paksuna (<- mikäli lehmien raskaudesta käytetään tuota nimitystä)? :D
  En nimittäin enää ihmettele että niitä sonneja ja maitolehmiä? putkahtelee jatkuvalla syötöllä ja luulisi moisen olevan rankkaa touhua mutta ei kait se sitten ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän homman edellytys on, että vasikoita syntyy kokoajan. Ilman vasikointia ei tule maitoa. :D

   Lehmä on muuten joko tiineenä tai kantavana. ;)

   Poista
  2. Mitä helvettiä?! Eivätkö lehmät kehiä muuten maitoa? Täytyypä sanoa että hatarat ovat jätkän tiedot noista mainioista sarvipäistä ja olisihan tuo tiineenä - sana pitänyt muistaa. Mikseiköhän naisista muuten sanota että ne on kantavana? "Meidän eukko tuli kiimaan ja nyt se on kantavana ja vaikka nuori onkin, niin saas nähdä montako tiineyttä se kestää" ;D

   Poista
  3. Peppone!! :D Luuletko että naiset heruvat maitoa itsekseen. Oletko nähnyt vaimosi hölskyvän maidosta. Ei naisillekaan maitoa nouse rintoihin, elleivät he saa lasta. Tämähä on ihan perusbiologiaa.

   Lehmä kantaa vasikkaa yhtä kauan, kuin ihminen. N. 40 raskausviikkoa. 9kk ja 7 pv. Poikimisen jälkeen lehmä saa levätä 2kk, joka jälkeen se siemennetään tai menee sonnille. Kiimakierto on noin 3 viikkoa. Jotkut lehmät tulevat tiineiksi heti, joillakin voi ottaa usemamman kiiman. Jotkut tarvitsevat eläilääkärin apua. Jotkut eivät saa yhtäkään vasikkaa tai vain yhden.

   Uusi lehmävasikka oteaan siis riemulla vastaan, koska niistä tulee toivottavasti karjaan uusia lehmiä.

   Hieho siemennetään ensimmäisen kerran 1v 2kk iässä. Hiehon kasvattaminen lehmäksi vie tilallisen kukkarosta 2000€. Asia, jota monet kateelliset kaupunkilaiset eivät tule ajatelleeksikaan.

   Poista
 2. Sinun tarkka silmä ja huolellisuus on korvaamatonta, siellä navetassa.
  Ei taida muilta taipua ihan luonnostaan ;D

  VastaaPoista
 3. :D heh miultaki joskus kysytty ootko tiineenä ;)

  VastaaPoista

Älä ole anonyymi, vaan laita nimi kun kommentoit -kiitos-