torstai 25. heinäkuuta 2013

Iso iso ISO kirosana

Iltatöille ehdin myöhässä.
 Piti laittaa ensin isot hopotit tarhaan ja Pontso karsinaan. Pontso ei tykänny. :D Pakko, kun rehunteko alkoi. 
Pellolle vie tie laitumen läpi.

En ehtinyt oikeen aloittaa mitään, kun TP tuli sanomaan, että peräkäytävällä on jotain hämminkiä. Olihan siellä. Älli punki jälkeisiä ulos. Mutta missä vasikka?? Tutkittiin kaikki nurkat ja vasikka löytyi takakäytävältä. 

Onneksi se käveli lantakäytävälle asti, josta alkoi veto. Vain TP:n reippaat refleksit pelastivat minut varmalta vammautumiselta, kun poikimisesta villiintynyt Estradi lähti täysillä juoksemaan minua päin. TP mojautti kolalla elukkaa kupoliin ja se pysähtyi kuin seinään!! 

Saatiin elukka robotin taakse ja siitä hoitokarsinoiden ohi vasikkalaan. Ällin vasikka nimettiin heti Källiksi :D Ei mikään pikkukaveri ja lehmämerkkinen. Tosin liharisteytys vasikka.


Laitettiin emä karsinaan. Pumppasin siihen tuubillisen kalsiumpastaa. Ei se helppoa ollut. Elukka puski ja telkkusi. Läsäytin kerran turvalle ja sain antaa tuubin ihan rauhassa. Sitten panta kaulaan ja lypsylle. 
Niin siis olisi pitänyt käydä. Elukkapa oli ihan eri mieltä. Meillä meni KAUAN, ennenkuin saimme elukan edes robotille siihen aidattuun tilaan. Kun yritettiin kääntää elukkaa portista sisään, se juoksi päälle!! Tuli lasketeltua kirosana jos toinenkin. 

Lopulta portti kiinni. Kerran elukka onnistui silkalla voimalla puskemaan portin auki. Kesti aivan helevetin kauan saada se takaisin aidatulle. Nyt laitoin portin kiinni kaulapannalla. Ei taatusti aukenisi. 

Aina, kun koitimme saada elukkaa robottikarsinaan se kääntyi ja hyökkäsi päällemme. Ei auttanut, vaikka miten antoi keppiä. Lopulta saatiin se paskiainen robotille. Lehmä potki korokematot v***uun ja sain juuri sen pyyhittyä, kun robotti keksi laskea elukan pois. Sama helevetin rumba alkoi alusta. Ainakin viisi kertaa saimme elukan melkein aidatulle, se vain röyhkeästi tuli päälle ja karkasi. 
Aivan s**t**n monta kirosanaa x 100!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Piti soittaa PJ:lle, sillä emme saaneet paskapäätä robotille. Käskin ottamaan haulikon mukaan. PJ antoi isän kädestä ja elukka oli robotilla. Mutta eihän siihen kone pystynyt. :( 

Takaisin karsinaan. Ei ollut helppo homma. Juuri kun olimme saamassa elukan pään lukkoparteen, se perkeleen elätti hyökki PJ:n päälle ja karkasi. Yritti ensin esteen läpi maitohuoneen ovelle ja siitä karkasi pakilla lantakäytävälle ja pötki pakoon. 

TP haki PJ:lle putkenpätkän. Nyt ääliö katsoi putkenpätkää ja PJ:tä ja kipitti kiiruusti karsinaan takaisin. Mutta lemmessä ei päätä kiinni saanut. Kun kallo oli kiinni, sidoin molemmat takakoivet karsina-aitaan kiinni. Tällä kusipäällä on ollut tapana potkaista sivulle. Kaksi kertaa se asemalypsyssä potkaisi minua mahaan. x( Muistissa on vielä!

Kun elukka oli kiinni, aloin lypsää sitä käsin. Vasikalle oli saatava sapuskaa. Emä viis veisasi vasikasta, joten ei kannattanut tuoda vasikkaa imemään. 
Utarekin niin matala. 
Tiedättekö mitä? Minä sain luvan ilmoittaa Ällin kiireellisenä makkara-autoon. :D Taatusti jo valmiiksi mureutettu.

Sillävälin kun sain hoideltua tuon inhotuksen, TP laittoi viiveet lypsyyn. Seuraava homma odotti. Menin Ibusalin karsinaan, koska hieholta näkyi vesipää. Sorkat olivat jo ulkona. Vaihdoin hanskat ja aloin tunnustelemaan, mitenpäin vasikka oli tulossa. Turpa tuntui. Mutta ne sorkat!!! Mammutillako hieho oli siemennetty???  (tiineenä ostettu hieho) Piti käydä aumalla sanomassa PJ:lle, että vasikka on niin suuri etten jaksa millään vetää sitä ulos. En saanut sorkkiakaan milliäkään liikkumaan.  8/ 
PJ tuli ja otti poikimisapulaitteen.


Alkoi hidas veto. Emä huusi kurkku suorana. :( 


Mahaa myöten vasikka syntyi ja sitten tyssäsi. Jumalattoman ähkäämisen ja puhkaamisen jälkeen hieho päätti heittäytyä makuulle. Lopulta siis aloituksesta oli kulunut varmasti yli puoli tuntia, yli-iso vaikka suvaitsi syntyä.


Hieho lepäsi hetken ja sitten vain hiukan siisti vasikkaansa. Tuore lehmä oli niin kuitti, että päätimme antaa sen levätä ja viedä lypsyyn vasta aamulla. 

Piti siivota ja kuivittaa vielä hoitokarsinat. Avata portit, että lehmät pääsi robotille. Ja sit oli mittari jo täynnä meillä kummallakin. Kellokin oli puoli yhdeksän (illalla), kun tupaan ryömittiin. Molemmat kyllä ihan kaikkemme antaneena.
13 kommenttia:

 1. Jestas, on teillä ollu siellä rumba! Ja tuo Ibusalin vasikka on tosiaan kauhean kokoinen! Ihme, ettei emä jo revennyt kahtia. Raukkaparkanen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja miten ne risteytysvasikat tuntuu olevan järkiään lehmiä??

   Poista
  2. Nykyisin kun saa lihasiemenetkin lajiteltuina, niin varmaan ne lehmäsiemenet työnnetään niille jotka ei lajittelua ota..

   Poista
 2. Hui hirvitys mitkä iltatyöt! Onneksi et ollut yksin! Kyllä tänään aamulla oli takuulla lihakset kankeet.

  VastaaPoista
 3. Hienoa TP! Päivän pelastaja :0) Jopa oli vaikia tapaus tuo Älli, kun noin sai tehdä töitä pelkän lypsyn takia :0/ Kunhan nyt olis siipiänsä myöten sen ajan, kun teillä vielä on. Onnittelut hienoista vasikoista!

  VastaaPoista
 4. Ou,ou ,onkin ollut vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
  Kyllä se on yhtä ,sanonko, tämä maajussin elämä.
  Jaksamista sulle ja koko perheelle ja niin onnea pikku vasikoista tai oliko tuo hiehon niin pikkukaan :D

  VastaaPoista
 5. Voi V***u mitä hommaa. Huh, huh, hiki tuli jo lukies. Tais siellä olla hiest märkää porukkaa.

  Kyllä ne kantturat osaa vittuilla ku sille päälle sattuvat. Muistan samantapasia lapsuudestani. Pirun rankkaa hommaa joudut välil tekeen.
  Naapuri, ex lomittaja kävi likel kuolemaa, kun sattu jäämää sonnin ja seinän välii. Yleensä täysin rauhalliin tyyppi päättiki runtata tutun lomittajan seinää...

  VastaaPoista
 6. Voe mahoton miten kamala päivä ollut! Ja on kyllä ollut iso vasikka Ibusalilla :O

  VastaaPoista
 7. Ibusalin vasikan isä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitää kattoo se tuolla navetassa. Koitan muistaa ottaa tiedon ylös ja kerron sen ku tuun iltatöiltä. En näe sitä nyt koneelta, kun tilan pääkone otti ja hajosi. :/

   Poista
  2. Ibusalin vasikan isä on: 45863 Maitoahon Turandot.

   Poista
 8. Varmaankin Maitoahon Turandot Tornado :) Meillä syntyi siitä iso sonni poika.. kauhulla nyt ootetaan mitä tulee kun muutama hieho siitä sonnista pitäis syksyllä poikia.

  VastaaPoista

Älä ole anonyymi, vaan laita nimi kun kommentoit -kiitos-