torstai 4. huhtikuuta 2013

Montun reunalta

Iltatöiltä heti ensimmäiseksi nappasin kuvan "lypsymontusta". Se on nyt tämmöinen näkymä siellä:


On hurrrjan hyvät raksamiehet töissä. Ihan pitää heille hattua nostaa. Tuleevat ajallaan, tekeevät tosi osaavasti. On tavarat käsillä, tekeevät koko päivän. Ja mikä parasta: ovat omilla eväillä. Talo tarjoaa   kahvin/ teen/ kaakaon tai cappuccinon. :) Ja tietenkin jos vartavasten jotain sinne vien, se on tarkoitettu myös heille. (leivotut jutut, juu sii )

Aloitin menemällä lehmien sekaan. Koneelta kävin ennen sitä mulkaisemassa viiveet. Viiveitä nolla. Kolan kanssa hiimailin, sorkkapallien siivousta, kupsuttelin antatautumuksella Venlaa ja sitten: Sorkat näkyvissä! 
Ilmestys makasi parrella mielessään poikiminen. Annoin kaikille ylimääräisille sorkkapareille häädön ja johdattelin tulevan mamman karsinaan. Aikansa siinä steppaili ja sitten lakosi pitkälleen. 

Kävin vaihtamassa hanskat kumisiin ja polvilleen lehmän ahteria sorkkaamaan. Joo, takakäpälät näkyi, mutta häntää en tuntenut. Muutenkin asento oli hiukan outo. Päätin olla kiskomatta ja soitin PJ:n apuun. Takaperin oli kaveri tulossa tosiaan. Häntä löytyi ronkkimalla ja sitten vasikka olikin jo yhdellä, kahdella vedolla pellolla. 
Piskuinen sonni. Penska emälle luututtavaksi. Jätin perheonnen ja lähdin siivoamaan vasikkakarsinoita. 
Työnsin sonnat kuiluun kolmen käytävän päästä. 

Kehoitin PJ:tä nielaisemaan känttynsä ja emä lypsylle. Emä lähti lemmessä. Sorkkaa tuli ensimmäisellä lypsyllä ja homma kesti KAUAN, mutta lopulta tuore lehmä tuli lypsettyä. Koko toimituksen ajan kupsuttelin hännänjuuresta. Lypsyn jälkeen karsinaan. Laitoin myös Happi lehmän karsinaan, kun limotteli. No, luut ei ollu vielä auki, mutta väliäkö hällä. 

Tässä välissä kävin ajamassa kaljuksi parit hiehot ja sitten vasta menin juottamaan tulokkaan. Vasikka ähötti kuivana ja ruokahalua piisasi. Melkein kaikki meni. 

Kiitos ja näkemiin!

5 kommenttia:

 1. Tuleeko siihen joku säiliö tai pieni huone?? Vai mitä kummaa? Ei siihen ainakaan pelkkää navetan lattiaa tule. Jotain putkiakin varmaan tuelee, koska on rakennettu aukkoja....

  VastaaPoista
 2. Jopas onkin laitettu tuulemaan.Se on ihana asia että työmiehet on osaavia.Jos olisi luuserit niin raha vain palaisi ja mitään ei tapahdu.
  Onnea pikkupojasta <3

  VastaaPoista
 3. Aikamoiset näkymät. Kaaos, sanoisi tällainen mitään asiasta ymmärtämätön :)

  VastaaPoista
 4. Muutama tallipaikka ja maneesi, vähän sen näköiseltä tuo touhu näyttää.

  VastaaPoista
 5. pikkuhiljaa työ etenee....onnee uuvesta vasikasta.pistähän kuvaa tulemaan <3

  VastaaPoista

Älä ole anonyymi, vaan laita nimi kun kommentoit -kiitos-