lauantai 27. huhtikuuta 2013

Montulla

 Ensimmäiseksi laitoin tankin lämpötilan ylös kansioon. Kävin vaihtamasssa vaattet. Otin erottelumaidot vasikoille. Sitten menin robotille. Pesin lypsimet, robottikäden ja puhdistin kameran lypsimien edestä.
Kolalla putsasin parret.
Laitoin hiehopuolen lantakoneen kulkemaan. Siivosin vasikkakarsinat ja mätin hiehopuolella vasikkakarsinoiden paskat kolan yli, jotta ne lähtisivät siitä kohti pääkourua.
Siitä hiehokarsinoiden kautta parsia siivoten ja häntien alle kurkkien kohti pääkourua. Työnsin lapiolla paskat pääkouruun. Se kola kun liian lyhyen köyden takia jättää liejuläjän noin kolmen metrin päähän. Ja koko se matka on sitä liejua. Takuuvarma hiki.
Seuraavaan hikipaikkaan. Nyt työnsin paskat molemmista kourunpäistä lehmäpuolella.
Otin purusäkin ja lähdin kuivittamaan parret.
Nyt juottamaan vasikat. Kannoin viisi sankollista juomista.
Sinne jäivät lossottamaan tuteille.
Eipä ne hommat siihen loppuneet. Patistin ensin Itikan lypsylle. Köytin ensin vasemman takajalan. Sitten kone käsiasetuksilla toimeen ja oikea jalka satimeen. Pitelin narusta sen hetken, että kone sai lypsimet kiinni vetimiin. Otin narun pois ja kiersin toiselle puolelle. Hölläsin vasemman narun. Pidin kiinni vain sen verran, että elukka luuli olevansa sidottu. Kun kone oli lypsänyt, silpasin narun hittoon ennenkuin portti aukesi.
Nyt Emäntä lypsyyn. Kiersin taas toiselle puolelle ja kun kone tarttui kiinni vetimiin, pidin etulypsimistä hetken kiinni.  Sitten vain odottelin, että kone on lypsänyt. Lypsyn jälkeen kalastin Emännän karsinaan. Ajoin lukkoparteen kiinni ja sidoin vasemman jalan kiinni karsina-aitaan. Alkoi helevetillinen rämistäminen.
Hain lypsyliinan, vedinkaston, sangon ja lypsyjakkaran. Sitten pyyhin OT:n ja aloin tyhjentämään vedintä sankoon. Elukka rämisteli aitaa ja aina silloin piti odottaa. Sain vetimen tyhjennettyä, vedinkastoa perään. Eipä siellä paljon röppömaitoa ollut. Saa nyt olla taas toista vuorokautta rauhassa. Tyhjennän sen ehkä maanantaina seuraavan kerran. Avasin lukkoparren ja elukka jäi syömään. Kävin vielä tyhjentämässä erottelumaidot ja kuittaamassa tapahtuman robotilla. Kippasin vielä sankollisen juomista vasikoille.

Tältä montulla näyttää nyt:


Kohta saadaan turvepaali taas kuivikevarastoon. 

6 kommenttia:

 1. Kiitos monttukuvasta - vaikka ihan ymmällä olen, mitä turvepaakuilla on tekemistä lehmien kanssa, saati montun....

  VastaaPoista
 2. Aah, nyt alkaa valjeta :)
  Oliko se niin, että turvetta ei vaan oo saanu, ja siksi teillä ollu puru käytössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ei ei. Turvevarasto on ollut rempassa ja rehuvarastossa turvepaali ei olisi sulanut. Siksi käytämme purua. Puru kun ei paalissa jäädy.

   Poista
 3. Okei. Turve ei siis oo ihan kuivaa turvetta? Miksi se on parempaa kuin puru?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ehkäisee pöpöjä parsilla. Alhainen ph estää bakteerikasvua. Turve imee myös kosteutta parhaiten.

   Poista
 4. jaahas oon ihan ulalla eelleen tuon montun suhteen...

  VastaaPoista

Älä ole anonyymi, vaan laita nimi kun kommentoit -kiitos-