torstai 14. maaliskuuta 2013

Robottiraportti

Menin navetalle kymmenen kantturoissa. (Lomittaja ja PJ:hän siellä oli suhkinut aamusta)
Robo oli vetäny herneet nenuun aamulla ja pääsimme ajamaan viiveitä lypsylle vasta kymmenen jälkeen, kun huoltomies oli äkännyt mikä värkkiä riivasi. *Huokaus*, tulisi pitkä päivä...

Venlan  ketale oli juossut koko yön robotilla. :D Tietenkään se ei ollut saanut ruokaa joka kerta, vaan robotti ajoi sen tiehensä. Mutta se ei Venlaa pois pitänyt. Sen on täytynyt juosta koko yö ympyrää navetassa robotille. xD  Alaska on ollut toinen samanlainen riiviö. 

No alettiin. hommiin. Ajoin sitten ties monentena Entin lypsylle. Enttipä riemastui harjoista ja hyppäsi liki kattoon!! Alkoi helvetillinen sorkalla takominen joten riensin ohjauspaneelille ja keskeytin lypsyn. Ohjasin robokäden pois. Elukka mäkeen. Seuraava sisään ja siinä vaiheessa huomasin, että Entti moukaroi yhden lypsimen paskannuusaksi. Laitoin robon huoltotilaan ja soitin PJ:n vaihtamaan lypsimen. 

Menin siksi aikaa kahville ja voikkarille. (en autolla ajamaan siis) PJ joutui laittamaan myös lypsyletkun, koska siinä oli reikä. Sitten uusi kierros. 
Siis ajelin niitä pihtareita lypsylle. Siinä sitä tunti vierähti, jos toinenkin. 

Aarre lähti vasta tänään sääolosuhteiden pakosta, Ritvan kotiin. Lypsin Aarteen ensimmäisen ja viimeisen kerran robotilla. Elukka seisoi kuin sahapukki, vaikka käsiajolla jouduin laittamaan lypsyn. Jotta Ritva sai hyvähermoisen ja komean lehmän. Hei, hei Aarre-rakas. Olit lemmikkini. <3

Yöuni ja Hötkylä menee myyntiin. Kummankin lypsy robolla on liian haastavaa. Yöuni on erittäin kiltti ja hyvätuottoinen lehmä. Sen utare on vain liian matala robolle. Asemalla ja parressa sen saa lypsettyä ihan mainiosti. Hötkylä on terve ja hyväutareinen, robo ei vain löydä sen vetimiä. :/ Yöunen lähtö harmittaa, mutta Hötkylää olen inhonnut ensi hetkestä. Vikkelä taas joutuu autoon, kunhan saan sille lähtöluvan. Valion ilmoitin autoon eilen. Ei tullut enää tiineeksi ja loppulypsypuolella.

11 kommenttia:

 1. Voi,joko ne rikkoi Lelyä.Onneksi selvittiin osan vaihdolla eikä s-lomalla.

  Aarre vielä matkalla ja odottelen sitä innolla.
  Puhelu tuli että iso on lehmä :D <3
  Hoidan sitä lämmöllä,voit luottaa minuun.

  Lehmiä lähtee,toivottavsti saat kaikki eloon.

  VastaaPoista
 2. Varaosia varmaan tarttee, ennenkuin kaikki on tottuneet Lelyyn...

  Mie innostuin juutuupista katteleen Lelyjä ja muita rompottilypsäjiä, ja totesin, että jos olisin ollu valitsemassa, olisin niiden esittelyjen perusteella valinnu juuri tuon. Siellä oli jos jonkinnäköistä kauheesti hosuvaa robottikättä ja yksikin näytti tökkivän lypsimet suoraa paskaisiin nisiin kiinni. Voi tietysti olla, että siinä vain oli joku pesujuttu, mitä en älynnyt - ulkomaankielellähän ne melkein kaikki on selostettu.

  Siitä en saanut selkoa, miten ja missä vaiheessa pestään ne maitoletkut, jotka maitoa tankkiin tai erilleen kuskaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti erilleenlypsyn jälkeen robotti pesee kaiken. Ainakin meillä. ;)

   Muuten pesut on muutamien tuntien välein. Maitosukka vaihdetaan kolme kertaa päivässä.

   Poista
 3. No jo oli hulinaa navetalla. Heikompaa heikottaa ihan lukiessa...

  VastaaPoista
 4. on se aikamoista touhua tuo robotti-lypsy,ja varmasti vie aikansa ennenku lehmätki siihen tottuu ...

  VastaaPoista
 5. Miksi robsa ei löytänyt hötkylän vetimiä...liian eturaskas, lähekkäin ??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska ne on sellaiset suikerot, lypsimet ei pysy. Käsilypsyssä lehmä toimii, koska konetta voi pitää hetken. Kone pysyy sen jälkeen. Mutta robolla ei voi jatkuvasti juosta pitelemässä konetta.

   Poista
 6. Voiko siihen robottiin asettaa asetuksen, jolla evätään useammin kuin kolmen tunnin välein lypsykopissa vierailu? Ettei vaan ovi aukea, kun joku kiertää korttelin ja painuu takasin. Toisaalta, kuinka nopeasti rouvat oppivat ajan tajun ja lypsyllä käymisen tarpeen vaihtelee varmasti nollasta sataan. Hermoja ja voimia kysyvää hommaa nyt, mutta kun alkaa sujua niin taatusti kätevä laite!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on lypsyastetuksissa määritelty tietty tuntimäärä milloin robo alkaa lypsää. Se vain avaa etuportin ja elukat menee veks. Kun etuportti sulkeutuu takaportti aukeaa seuraavalle.

   Venla kävi aamulla lypsyllä. Tunki iltapäivällä vasta takaisin. :)

   Poista
 7. Katsopa millainen koru!
  http://piaeliina.mycashflow.fi/category/4/lamppuhelmet

  VastaaPoista

Älä ole anonyymi, vaan laita nimi kun kommentoit -kiitos-