tiistai 12. helmikuuta 2013

Narutusta


Amalia osui naulankantaan kommentissaan tuossa alemmassa postauksessani.

Periyttämisestä: Tuota Hulahulan sukua on jalostettu luonteesta jo 5 sukupolvea, eikä yksikään ole saanut parempaa luonnetta.
Mutta maitoa niissä kaikissa Arabiaa lukuunottamatta on ollut. Runsaan maidon takia, minä olen niitä sietänyt. Joku toinen ehkä ei olisi, mutta valitettavasti minulla ei ole ollut varaa ylenkatsoa. Maito tankissa on ainoa, mikä tuo rahaa tilan tilille.

Eräs kerran syytti, että lypsän verenmaku suussa. Mutta on niiiiiiiiin helppoa arvostella tikkua toisen silmässä ja unohtaa, että omassa silmässä onkin tukki!

Meillä on ollut lypsyaseman seinän takana ylimääräistä meteliä ja siitäkös lehmät ovat riemastuneet. Koneet lentelee sinne tänne ja lypsäjä saa osansa. Lehmät näetsen pelkäävät ja säikkyyvät melua, jos eivät näe aiheuttajaa. Sama toistuu aina karsinoiden tyhjäyksen aikaan. He ken ovat meillä käyneet vieraisilla navetassa, tietävät että lypsyasema on ympäröity korkeilla betoniseinillä. (Näkyyhän se kuvistakin. ) Hyvä paskan roiskumisen takia, mutta huono etteivät lehmät näe, jos ylimääräistä melua on seinien takana.

En jumaliste jaksa aina kirjoitaa joka riivatun risauksesta, mitä navetassa tapahtuu.(en välttämättä edes muista kaikkea, kun tulen tähän koneelle)

Kesyttämisestä. Olen kesyttäny edelliset poikineet hiehot. Ei tarvi sitoa. Lomittaja kesytti kyytöt, ei tarvi sitoa. Mitä nyt Venlaa sillointällöin, kun sillä kilhataa. Olen kesyttänyt Habaneron, joka ennen potki ennekuin ehti edes kastella sen vetimiä. Elovenaa lypsin kauan sitomatta, lypsäisin edelleen mutta kyllästyin siihen koneen pudotteluun.
Heliumia sidoin vain, kun se on mahdoton =kiimojen aikaan. Monet lehmät nostelee esivalmisteluissa ja koneen laitossa, en ole sitonut niistä ketään. Monesti potkuja satelee käsille aika koviakin, en ole niistä edes kirjoittanut mitään enkä sitonut näitäkään lehmiä.

Tällähetkellä aktiivisesti sidon Hulahulan, Elovenan, Emännän ja Ibiksen. Onko se paljon, reilu 50 lehmän laumassa?
 Joskus kommentoijat hämmästyttävät minua. :0  Ihmetellä toki saa edelleenkin, minä vastaan milloin mitenkin.

                                              
*Nii ja minä oon sitte kolme päivää lomalla.
  Jättäkää ihmeessä kyselyitä, niin 
minä vastailen niihin näppäimistö sauhuten.*                   

12 kommenttia:

 1. Rentouttavaa lomaa!
  Muutama öykkäri tuon kokoisessa karjassa ei ole kyllä paljon, että hyvin ootte saaneet luonnettä jalosteltua. Sitä kun ei voi kuitenkaan PELKKÄÄ luonnetta jalostaa, kun lehmän pitäs tuottaakin, ja jalat ja utare pitäs pysyä terveenä eikä utareen sais laahata maassa ja sonnivasikoiden pitäs tuottaa hyvin lihaa ja tiinehtymisenkin pitäs hoitua jne. jne.

  Jos kaikki menis koko ajan loistavasti, niin eihän sulla olis kohta blogiin mitään kirjoitettavaa! "Lypsy sujui hyvin. Kaikki terveitä." Aika tylsäksi tulis :)

  VastaaPoista
 2. Just näin,minkäkin oon lukenu sulle tulleita kommentteja ja päätäni puistellut että voi pyhä yksinkertaisuus.Suureen laumaan sopii monelaista vipeltäjää ja jos prosentteja laskee sulla on vähän potkijoita lehmissä.
  Minäkin lehmiä lypsäneenä tiedän että joku lehmä ei opi koskaan vaikka itkisi vierellä ja anoisi että älä kiltti potki :D
  Eli tukka hulmuten tuuleen RouvaLypsy ja vähät välitetään marisijoista.

  VastaaPoista
 3. Mukava lukea sinun blogia. Meillä ei ole maatilaa eikä maitotilaa, mutta haaveillahan saa. Realistinen kuvaus navetan arjesta. Tykkään.

  VastaaPoista
 4. Blogissani on jotakin sinulle.

  VastaaPoista
 5. Hyvää lomaa tulisieluni!
  Kukin hoitaa tonttinsa tavallaan ja siihen älkööt muut puuttuko (vanha viidakon sanonta ja viidakolla tarkoitan tätä meidän korpea)
  Teillä on sitten 50 lehmää? Ei jessus, kyllä mä olen sittenkin aika onnellinen tuolla rakennuksilla vaikka se on yhtä kylmän ja paskan kanssa tappelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä enemmän kuin 50, ummessaolevat ei ramppaa lypsyllä. ;D

   Poista
 6. Kyllä mä noita anonyymi-vittuilijoita en ymmärrä. Tuntuu et ihan tahallaan kiusaavat, et saisvat sulle pahan mielen. Niist tarttee vaa olla välittämättä.

  VastaaPoista
 7. En pahastu,mutta on pidän blogistasi,sekä tavastasi kirjoittaa.
  Entisenä maalaistalon tyttärenä se on tuttua,vaikka paljon muuttunut.
  Vietähän kivaa lomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitus ei ollutkaan loukata. :) Vaan selventää asioita. Itse työ ei ole muuttuunut, vaan tapa tehdä ja jokaisellahan se on oma. Eikös niin? ;)

   Poista
 8. Ei ole sanoja - mutta sinä tiedät... :)

  VastaaPoista

Älä ole anonyymi, vaan laita nimi kun kommentoit -kiitos-