maanantai 30. heinäkuuta 2012

Kaksin aina kaunihimpi

Paras päivä ikinä työntekoon! Mittari paukkasi kolmessakympissä plussaa! Jes!! Aamutöiden ja -kahvin jälkeen rynnistin pihalle. Kuulosuojaimet, työhanskat, metsurinsaappaat ja raiveri. Ensin aidanaluset ja kasvimaan ympärystä.

Sitten kävin laittamassa kesäduunareille sapuskan. Kun pojat tuli syömään, lähdin takaisin ulos. Siirryin alapihalle. Vetelin kaikki joutokasvit maantasalle. Kuusiaidan alusia siistiessäni tankki tyhjeni jo toisen kerran.  Vaihdoin raiverin ja saappat ruohonleikkuriin ja paljaisiin jalkoihin. Ajelin vielä puolituntisen nurmikoita takaa.
Sitten pitikin jo siirtyä navetalle. Ajelin sinne ruohonleikkurilla. :D

Olin ajoissa, tarkoitus päästä edes kerran ihmistenaikoihin pois. Hoh hoijaa, pieleen, aina vaan pieleen..
Aloitin laittamalla pyykit pyörimään ja maitohuoneen tip ja top. Tuvasta muuten levisi pyykkikone. Nastaa..
Vaihdoin vaatteet. Asema kuntoon ja kolan kanssa lähdin vasikkakarsinoita siivoamaan. Eroksen karsinan ohi kulkiessani, povasin elukan poikivan iltatöille.

 Pääsin suurimpaan karsinaan kun silmiin pisti jotain, mitä ei kuulunut pistää.Siinä nokkani edessä lojahti lehmäpuolelta vesiputkesta tiivisteet ja suihku oli valmis. Vesi suihkusi tasaisena sumuna lehmile, ruokintapöydälle ja isoille vasikoille .Lehmät innoissaan tönivät toisiaan suihkun alta pois. Jokainen olisi halunnut viilentävän suihkun alle. Vasikat taas perääntyivät hännät karsina-aitaan ja katselivat epäluuloisesti.

Suihku on tuossa Eepoksen pään yllä viistosti:

Soitin pääjohtajalle, joka neuvoi mikä hana konehuoneesta kiinni. Hana kiinni ja suihku loppui. Lehmiä harmitti.

Jatkoin askareitani. Koska jouduin tulemaan pois karsinasta, en viitsinyt enää mennä takaisin vaan lähdin ajamaan lehmiä asemalle ja lypsypuolelle.Päädyissä työnsin sonnat pääkouruun. Venla teki kaikkensa häiritäkseen ja piti panna hetkeksi kola pois ja rapsutella oikein olantakaa Venlaa.

Sitten harjotusten pariin. Lehmät oli kerätty ja portti kiinni. Siivosin parret ja sorkkapallit. Jatkoin asemalle. Suihkutin kaikki lehmät valmiiksi vedellä ja tisupesulla. Menin maitohuoneeseen laittamaan essun ja hanskat. Kone käyntiin ja homma rulaa..

Edamin lääketesti oli negatiivinen eli ei enää lääkettä ja elukan sai tankkiin. Loppupäässä vasta lypsin, sillä coli-vedin ei seljennyt ja siinä on vähemmän maitoakin. Vedin erilleen. Ja Edam kun pitää sitoa, niin viimeisellä paikalla siis.

Se ei olekaan aivan sama, millä paikalla lypsetään. Loppupäässä lypsetään kaikki, joilla on jotain häikkää. Aina on varmistettava, että vastapoikineille on puhdas kone. Eli koneella ei ole lypsetty soluttavia vetimiä tai aureus-lehmää. Myöskään aureus-käsillä ei mennä terveeseen lehmään sorkkimaan.

Eros poiki sopivasti ennen lääkelehmää. Letku oli toki jo tankista pois otettu.Siirrettiin Emi hetkeksi pois, että saatiin Eros sen eteen. Menin katsomaan miksi Esikko mylvi ärsyttävästi syöntipuolella. Se kun on huudellut vasikkansa perään jo muutamana päivänä. Luuli varmaan Eroksen penikkaa omakseen. Käskin sen pitää turpansa kiinni ja käännyin takaisin asemalle.

Pysähdyin kun ukkosen lyömänä. Eukolla roikkui sikiöpussi ja vedet siellä persuksista. Ajoin lehmän ylös ja pakotin karsinaan. Esikko jatkoi metelöintiä. Kunnes tajusin mennä käytävälle katsomaan. Eukko oli jo poikinut ja vasikka makasi kolan edessä ja kaikki rouvat ympärillä. Karjuin peräsuolen perukoilta lähtien, että hölkkäisivät apuun. Yksin vasikan siirtäminen pesulle asemalle olisi ollut itsemurha.

Saatiin  vasikka pesulle, olikin oikein kuorrutettu paskalla. Kuurasin kaverin kauttaaltaan ja suihkutettin napatynkään vedinkastoa. Ihan niinkuin Ällin kakaran kanssa. Pääjohtaja vei sitten tenavan vasikkalaan.
Nyt piti sitten vielä hakea Eukko lypsylle. Taas Emille lähdöt ja Eukko viimeiseksi.
Kello oli jo vaikka mitä! Puuuuuh..... Lopulta Emi lypsylle.

Viimeiseksi annettiin poikineille kalkkia ja Emille piikki lääkettä. Huis pois poikineet karsinoihinsa ja loput kantturat suolle. Koneet pesuun, maitohuone kuntoon ja kone pesuohjelmaa rytkyttämään.

Tässä tuoreet asukkaat, molemmat lehmävasikoita:

Tarjosin molemmille evästä. Kumpikin otti vähän, parmpi kuin ei mitään. Sitten kuivitin karsinat.

Iltatöiden jälkeen rymistelin ruohonleikkurilla tuvalle. Rytkyt vaihtoon lennossa ja tallille. Hepat oli jo satuloitu. Vielä suitset ja talutettiin kaverukset ulos. Hip hei ja selkään. Edessä rauhallinen pikku maastoilu, sillä hepoillakin oli hiki jo valmiiksi. Paarmat jahtasivat meitä.

Lenkin jälkeen vietiin ponit talliin ja saivat iltaruoat. Silläaikaa vietiin varusteet satulahuoneeseen ja vaihdettiin kevyemmät rytkyt. Lähdettiin hakemaan pojat suihkutettaviksi. Suihkutettiin maitohuoneen edessä. Roy ei oikein rakastanut suihkua. Prinssi seisoi nätisti.

Sitten pojat takaisin ja päästettiin laitumelle. Samantien pollet heittäytyivät selälleen ja piehtaroivat oikein sydämensä kyllyydestä. :D Karsea kurakerros nyt molemmilla. Toivottavasti vähemmän paarmoja ristinä.
3 kommenttia:

 1. Jo sulla on sutinaa, kun yksin oot siellä :) Tuo on hauska kuva, kun lehmät nauttii vesisuihkusta...

  VastaaPoista
 2. Onpa tytöllä huisketta ja sutinaa....nuo olis kyllä ihan videoimisen arvoisia.....sitä todellista elämää maatilalla.

  VastaaPoista
 3. Huhhuh, ei tarvii paljoa miettiä et mitähän keksisi kun ei ole mitään tekemistä... :) Ei voi kun ihmetellä mistä sulla virtaa riittääkin kaikkeen! :) Onnea uusista lehmävasikoista.

  -Tiuku-

  VastaaPoista

Älä ole anonyymi, vaan laita nimi kun kommentoit -kiitos-