perjantai 20. heinäkuuta 2012

Atria

Aamulla jännitti, tokko Atria seisoi. Se halvautui pikimisen jälkeen. Kävi ekalla lypsyllä asemalla, sitten ei noussut enää. Lääkäri pumppasi siihen kalkkia suoneen kolmeen eri otteeseen. Eilen nostettiin traktorilla ylös, mutta ei seisonut sittenkään.

Edamia kävi myös lääkäri katsomassa. Vasen takanen arka, verinen ja elukassa kuumetta. Sai vain kipupiikin ja odottelemme viljelyn tuloksia.

Täällä on siis vuodatuksen pakkotauon jälkeen poijittu kuusi kertaa viiden päivän aikana. Ensin poiki Hiili-hieho. Sonnin, jonka nimeksi tuli Jätkä. Akana poiki lehmäpuolelle ylläripyllärinä. Lehmävasikka R. Facetista, nimeksi Jyvä. Sitten Yllätykselle sonni, liharisteytyksestä. Nimi on Jytky. Atrialle lehmä. Vasikka syntyi kesän hirmuisimpana myrskypäivänä ja siitä juontaa vasikan nimi: Jyrinä. Edam poiki lehmän ja nimeksi tuli Jättis. Vasikka oli kuiva ja terhakka aamulla tullessani navettaan. Emä muuki ja vasikka oli Atrian karsinassa tyytyväisenä. Viimeisenä poiki Helium-hieho. Vasikka oli perätilassa. Piti kopeloida pohjanmaankautta emän sisältä, että tunsi miten päin vasikka on tulossa. Aikani kaiveltuani sattui käteeni häntä. Kun vasikan takajalat oli syntyneet, häntä jo heilui. Piti kiskoa ihan tosissaan ja loputkin syntyi. Kiskaisin vasikan samantien emän eteen joka alkoikin heti nuolla pentuansa. Koska syntymä oli nurinkurinen, vasikan nimeksi tuli Jörö.

Elukoita on laitettu umpeen ja vetimiä myös. Entti meni mm. umpeen eilen.

On myös pöllöilty. Ex-Hutsu pöljäili oikein kunnolla. Se seisoi ekapaikalla väärinpäin. Siis nenä toisena olevan tisseissä kiinni ja perä porttia vasten. Ei tarvinnut kuin katsoa sitä ja räjähdin nauramaan. Elukka seisoi kovasti nolona..

Varmaan sattunut yhtä ja toista, mutta enhän niitä enää muista.

Jutta ainakin kävi. Tämän viikon ma-ti. Oli maanantaina iltalypsyllä mukana. Silloin juuri poiki Akana. Pääsi näkemään, kun raahasimme vasikkaa vasikkalaan koko navetan ympäri. Vasikka piti pestä asemalla, kun oli siellä sonnas pyörinyt.

Kuvia tulee sitten jossain vaiheessa. Tämä perehtyminen uuteen blogiin ottaa aikansa.

3 kommenttia:

  1. Uudet tuulet puhaltaa.Toivotaan että tämä ei kaadu kuin Vuodatus.
    Navetassa tapahtunut paljon ja vasikoita tullut.Onnea pienistä.

    VastaaPoista

Älä ole anonyymi, vaan laita nimi kun kommentoit -kiitos-